Nyt samarbejde tager fat om unges udfordringer med finansiel forståelse

Gennem spil får de unge en større forståelse for, hvorfor det er vigtigt at have en forsikring.

I midten af december lancerer Ungdomsbyen og LB Foreningen et nyt samarbejde om Fat om finanserne, der er et kombineret undervisningsforløb og spil målrettet elever i 8.-10. klasse og på ungdomsuddannelserne.

Formålet er at give børn og unge bedre forudsætninger for at tage stilling til økonomiske problemstillinger, ligesom Fat om finanserne skal gøre eleverne mere bevidste om, hvilke faktorer der kan blive afgørende for, hvordan deres egen økonomi og livsforløb udformer sig.

- Ungdomsbyen er meget glade for det nye samarbejde med LB Foreningeng. Fat om Finanserne er med til at give eleverne vigtig finansiel viden. Mange unge mennesker har svært ved at gennemskue konsekvensen af hurtige forbrugslån, og hvad det betyder, hvis man ikke har en forsikring.

Spillet har en form, hvor eleverne lever sig ind i rollen og ofte springer de frikvarteret over, fordi de er så optaget af spillet. Samtidig får vi elevernes matematikviden i spil, hvor de oplever, at matematik er vigtigt at kunne for at klare sig godt i hverdagen, fortæller Helle Gudmandsen, der er leder af Ungdomsbyen.

Hver femte står uden indbo- og ansvarsforsikring
Fat om finanserne består af i alt tre elementer:

  • Et kort introforløb med fælles opsamling på det materiale, som klassen har fået til forberedelse
  • Et brætspil, hvor eleverne skal agere en fiktiv person fra 15 års-alderen til det 35. år
  • Og til slut en opsamling med perspektivering til de unges egne overvejelser i forhold til økonomi og forsikringsforhold

Op mod 20 procent af de 21-24 årige har ikke tegnet indboforsikringer og står derfor potentielt i store vanskeligheder i tilfælde af tyveri, eller hvis de fx kommer til at skade andre personer eller andres ejendom. Det er blandt andet derfor, vi støtter Fat om finanserne, der giver unge mennesker en rigtig god fornemmelse for, hvilke økonomiske prioriteter der kan vise sig at blive afgørende for ens livsforløb og livskvalitet, fortæller administrerende direktør i Lærerstandens Brandforsikring, Anne Mette Toftegaard.

Fat om finanserne understøtter fagene matematik og samfundsfag og matcher intentionerne i Folkeskoleloven om at sikre, at eleverne møder flere forskellige måder at lære på. Samtidig er Fat om finanserne et eksempel på åben skole med undervisning, der tager afsæt i praksisnære eksempler og udfordringer i samfundet.

LB Foreningen har støttet videreudviklingen af Fat om finanserne og stiller med instruktører under afviklingen af kurserne.

Læs mere om Fat om finanserne på Ungdomsbyen.dk, hvor det også er muligt at booke tid til undervisning